کبد یکی از اعضای مهم و ضروری برای سلامت بدن است. بدن برای حذف سموم، تجزیه هورمون ها، پاکسازی خون، هضم چربی و ذخیره سازی مواد معدنی و ویتامین های ضروری به کبد نیاز دارد. علاوه بر این، کبد یکی از اندام های پرکارکرد در بدن محسوب می شود. از آنجایی که این روزها تعداد آلایندهها و سموم در هوا و غذاها افزایش یافته است، بدن برای خلاص شدن از شر آن ها به کبد نیاز دارد. اطمینان حاصل کنید که از مصرف غذاهای پرچرب و پر کلسترول اجتناب میکنید، و اقلام غذایی سالم و روغنهای غیر اشباع چند زنجیرهای مفید برای بدن را مصرف مینمایید. تغذیه سالم به حفظ سلامت و عملکرد مطلوب کبدتان کمک شایانی میکند. چاقی عامل مهمی برای بروز بسیاری از بیماری ها و مشکلات در فرد است . به همین دلیل برای پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها لازم است وزن خود را کاهش دهید . در حالت عادی امکان رسوب چربی در کبد که یکی از ارکان مهم سم زدایی محسوب می شود وجود ندارد ولی اضافه وزن و چاقی از شاخص های اساسی تجمع و رسوب چربی در غده 5/1 کیلویی بدن (کبد) است . چربی خون بالا ، دیابت و مصرف برخی داروها مانند کورتن نیز از دلایل بروز بیماری کبد چرب است .
در اینجا می خواهیم به بیان چند ماده غذایی مفید و توضیح مختصری در مورد آنها بپردازیم :
قهوه : قهوه یکی از بهترین نوشیدنیها و مواد مفید برای کبد است. تحقیقات نشان دادهاند که نوشیدن قهوه در مقابل بیماریها از کبد محافظت میکند. این موارد شامل کسانی که به مشکلات کبدی دچار هستند هم میشود. مثلا تحقیقات متعددی نشان دادهاند که نوشیدن قهوه احتمال ابتلا به سیروز کبدی (التهاب شدید کبد) را کاهش میدهد.
ميوه و سبزيجات : آب ميوه ها و آب سبزيجات بدون افزودن قند جزو نوشيدني هاي سالمي هستند كه براي كبد بسيار مفيدند. در بين اين نوشيدني ها مي توان به آب هويج، آب سيب، آب ليموترش، آب جعفري و اسفناج اشاره كرد. سعي كنيد كه اين آب ميوه ها و سبزي ها را در منزل تهيه كرده و مصرف كنيد. اين ميوه ها و سبزيجات قدرت اين را دارند كه كبد را تميز كنيد.
سیر و پیاز : سیر حاوی آلیسین (یک نوع آنتی اکسیدان) است که یک ترکیب سولفوردار است و برای سم زدایی بهتر و موثرتر کبد لازم است. سیر به کبد کمک می کند تا بدن را از آلودگی جیوه، بعضی مواد افزودنی موجود در غذاها و هورمون استروژن پاک کند.
غذاهای غنی از ویتامینهای B، C و E : غذاهای حاوی مقادیر فراوان از ویتامینهای B، C و E میبایست به صورت روزانه برای تقویت سلامت کبد مصرف شوند. غذاهای غنی از ویتامین C و ویتامین E همانند آنتیاکسیدانهای مذکور بسیار مفید میباشند. مواد با خاصیت آنتیاکسیدانی به کاهش تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد کمک مینمایند، بنابراین برای تقویت و پاکسازی کبد مفیدند. غذاهای غنی از ویتامین ب عملکرد کبد را تقویت میکنند و به کاهش احتقان کبدی کمک مینمایند. ویتامین ب 12 نیز به متابولیسم چربیها و بهبود عملکرد کبد کمک مینماید.
انگور : انواع انگور مخصوصا انگور قرمز و بنفش، مواد مغذی مفید زیادی دارند. یکی از شناختهشدهترین این مواد رستراترول است. این ماده فواید زیادی برای سلامتی دارد. تحقیقات زیادی روی حیوانات انجام شدهاند که نشان میدهند انگور و آب انگور میتواند برای کبد مفید باشد. تحقیقات نشان میدهند انگور فواید زیادی دارد. این فواید شامل کم شدن التهاب، جلوگیری از آسیب و افزایش آنتیاکسیدانها میشوند. تحقیق کوچکی روی انسانهای مبتلا به کبد چرب غیرالکلی انجام شد. این تحقیق نشان داد استفاده از عصارهی دانهی انگور برای سه ماه عملکرد کبد را بهبود میبخشد. اما از آنجایی که عصارهی دانه انگور خیلی فشرده است، ممکن است با خوردن خود انگور این نتایج را نبینید. باید تحقیقات بیشتری انجام بدهیم تا تأثیر عصارهی دانه انگور روی کبد انسان تایید شود. شواهد زیادی از تحقیقات حیوانی و انسانی بهدست آمدهاند. این شواهد نشان میدهند انگور برای سلامت کبد خیلی خوب است.
انواع كلم : كلم ها داراي خاصيت سم زدايي قوي براي كبد بوده و داراي موادي هستند كه بعضي سموم را در بدن خنثي مي كنند، مثل نيتروزامين هاي موجود در دود سيگار و افلاتوكسين موجود در بادام زميني. همچنين حاوي موادي بنام گلوكوزينولات هستند كه باعث مي شوند كبد آنزيم هايي را توليد كند كه براي انجام فرآيند سم زدايي لازم هستند.
آب لیمو ترش تازه : آب لیمو ترش تازه را در یک لیوان آب داغ بریزید و اول صبح بطور ناشتا بنوشید(البته اگر ناراحتی معده ندارید). این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد. همچنین تولید صفرا را تحریک می کند، معده و روده را پاک می کند و حرکات روده ای را افزایش می دهد.
غذاهای غنی از فیبر : غذاهای فیبردار برای تقویت عملکرد کبدتان ضروری هستند. استفاده از غذاهای فیبردار نظیر نانهای دارای غله کامل، برنج و دیگر محصولاتی که حاوی غلات کامل باشند؛ مطمئناً پروسه هضم را تقویت مینمایند. میوهها و سبزیجات نیز از محتوای فیبر بالایی برخوردار میباشند.
منبع و ماخذ : pasokhbartar.com